January 9, 2013

New Year's Resolutions



E tradiție. La fiecare sfârșit sau început de an, mai toată lumea își face o listă cu obiective. Pentru mine, genul ăsta de listă nu avea o însemnătate atât de mare în trecut. Îmi plăcea foarte mult să o concep, să mă gândesc la anul care a trecut și la minusurile lui/ mele, însă nu cred că am reușit să mă țin de obiectivele propuse în proporție de 100%. 

Cu timpul, am devenit mai responsabilă și am realizat că abordarea unei astfel de liste (și mai ales respectarea ei) e foarte benefică. Îmi place să fac o balanță și să îmi dau seama unde trebuie să mai umblu, pe ce planuri vreau/ trebuie să mai cresc.


În 2012 am avut câteva realizări notabile pentru mine: am devenit mai conștientă de calitățile și defectele mele, de potențialul și limitele mele, am ajuns să găsesc un echilibru intern după care tânjeam și să realizez ce trebuie să fac/ să nu fac pentru a-l păstra. 

Pentru 2013 planul general este să fac tot ceea ce mi-a fost frică să fac până acum (sau lene). În mare, vreau să devin persoana pe care o tot visez, dar nu am reușit din diverse motive (mostly, m-am cramponat de tot felul de scuze idioate). Unul din motivele pentru care rândurile astea apar pe blog este că vreau ca la sfârșit, pe 31 decembrie 2013, să repostez și să văd clar câte din lucrurile pe care mi le-am propus au văzut lumina zilei.

Voi avea mai multă grijă de aspectul fizic

Aici nu mă refer neapărat la a-mi face unghiile sau a-mi pune părul pe moațe zilnic, ci la a-mi tonifia musculatura. De cele câteva ori când am anunțat cu voce tare dorința asta, persoanele prezente îmi spuneau că deja sunt foarte slabă și nu am nevoie de exerciții! Dar aceste persoane nu și-au dat seama că a face exerciții sau a mânca sănătos nu echivalează neapărat cu a slăbi. Știu că sunt mai slabă decât ar trebui (însă nu fac nici un efort în sensul ăsta), dar faptul că am un job de birou, la care stau 90% din timp pe scaun, cu ochii lipiți de monitor, nu mă ajută foarte mult. Dorința mea este de a pune sângele în mișcare și de a tonifia mușchii, pentru că nu vreau ca la 40 de ani să atârne carnea pe mine. 

În sensul ăsta, după îndelungi căutări, după liste peste liste de posibile workout-uri, m-am hotărât că mi s-ar potrivi și mi-ar plăcea Brazil Butt Lift. Leandro Carvalho este antrenorul care a conceput acest set de exerciții, special pentru Alessandra Ambrosio (care e modelul meu preferat, BTW). Nu vreau să merg la sală, pentru că deja am trecut prin experiența asta și nu mi-a plăcut în mod deosebit. Plus de asta, prefer ca după exerciții să merg către propriul meu duș și să fiu acasă, nu să fiu nevoită să merg spre casă :)
 
De asemenea, aș vrea să includ și câteva exerciții de Pop Pilates, în special pentru zona spatelui (tot din cauza statului la birou, mă chinuie de multe ori spatele și vreau să fac ceva pentru el). Cassey mi se pare adorabilă, am descoperit-o la începutul anului trecut și chiar am trecut prin câteva din workout-urile ei.

Tot aici vreau să includ și somnul. Sunt o mare iubitoare de somn și chiar fac urât dacă sunt trezită înainte de vreme sau nu sunt suficient de odihnită. Aș vrea să reușesc să dorm între 6-7 ore și să învăț să mă trezesc mai devreme. Pentru a face asta, voi stabili o oră de trezire și, indiferent de ora la care mă culc, o voi respecta.

Voi avea mai multă grijă ce, când și cum mănânc

A nu se înțelege greșit, ăsta nu e genul de obiectiv pe care l-am stabilit ca urmare a unui Crăciun în care am băgat în mine mai ceva ca un porc pe care trebuie să-l îngrași. Spre bucuria mea, deși am făcut câteva excese în primele 2-3 zile, m-am îngrășat cu doar 60 de grame (cam cât o conservă, ca să citez pe cineva drag). Ce urmăresc de fapt: ordine și atenție. În primul rând, eu funcționez pe carne, dar aș vrea să răresc mesele cu carne la 3-4/săptămână. În schimb, am să introduc mai multe legume și verdețuri în dietă. Fructe, nu prea. Cel puțin nu din cele cu nivel ridicat de fructoză. 

Iar  cel mai important aspect este numărul de mese. Mi-ar plăcea să reușesc să ajung la 3 mese principale și două gustări. Zic că mi-ar plăcea să ajung la asta pentru că nu pot mânca dimineața. Nu doar că nu pot lua micul dejun, dar și atunci când încerc, mi se face rău. M-am obișnuit prost (din facultate) și e mai greu decât pare să revin la un program normal. Așa că voi începe cu puțin, măcar 2-3 guri, dar ideea este să nu mai ies din casă cu stomacul gol. Știu că în timp mă voi reobișnui (momentan, iau prima masă dintr-o zi la ora 13).

Mă bate un gând să consult și un nutriționist, pentru un plan alimentar personalizat. Mi-ar plăcea să mi se propună și un plan de detoxifiere a organismului, de 7 până la 10 zile. Dar mă mai gândesc dacă fac sau nu investiția asta. Până atunci, mi-am propus și să gătesc mai mult. Deși nu o fac des, îmi place să gătesc și vreau să cresc pasiunea asta (timp să fie).

Voi avea mai multă grijă de sănătatea mea

Lichidele. Atâta vreme cât sunt la birou, am un oarecare control asupra lucrurilor. Am cel puțin 2 căni și 2 pahare pe masă, pe care le reumplu cu apă când e cazul. Însă după ce plec, pleacă și controlul. Acasă îmi aduc aminte când și când, iar în weekend-uri stau total nehidratată :) Mi-am dat seama că este important să văd sticla/ cana cu apă, pentru a bea chiar și atunci când nu mi-e sete. Pe lângă apă, vreau să includ și câteva ceaiuri. Lista s-a micșorat la ceai verde (care e unul din preferatele mele), gălbenele, coada șoricelului, urzică și coada calului. 

Din cauza lipsei de lichide, Crăciunul trecut am primit cadou un set de pietre la rinichi, iar acum, pentru că tot uit să beau apă, m-au luat durerile din nou. Așa că nu e de glumit cu lichidele :) Și mi-am propus să nu mai sar peste analizele la sânge în 2013. 

Ca pachetul să fie complet, vreau să fac o investiție în suplimente. Mă interesează în primul rând mineralele, un complex de vit. B, Omega 3-6-9 și probioticele. 

Voi învăța să fiu mai relaxată

Asta e o artă. Sunt genul de persoană care se stresează din cele mai mărunte și mai stupide lucruri, iar de cele mai multe ori îmi dau seama că în loc să stau liniștită și să mă bucur de un film, sunt crispată și cu cine știe ce nebunie pe creier (pitici albaștri). 

În direcția asta, mi-am propus ca seara să acord 5-10 minute meditației. Am început deja și e atât de dificil să-mi eliberez mintea de orice! Deocamdată, pot spune că e foarte important să fie liniște. Cel mai mic zgomot pe care îl auzi pune creierul la treabă, care încearcă să identifice zgomotul și obiectul de la care provine și într-o fracțiune de secundă îți dai seama că te gândești la picioare, apoi la hol, apoi vizualizezi ușa, clanța, toată camera! :)

Skincare

La capitolul ăsta nu am foarte multe de adăugat. În 2012 mi-am format o serie de obiceiuri pe care vreau să le mențin. În mare, voi continua să merg pe linia asta, a cosmeticelor safe. Pentru că îmi place să îmi fac liste, deja am două mari și late. Una este cu produse safe, împărțită pe categorii (ten, corp, makeup, păr, etc.), pe care o voi folosi în momentele când am nevoie de ceva sau vreau să fac o aroganță, iar cealaltă este un wishlist mai mult sau mai puțin urgent, despre care voi scrie cu altă ocazie. 

Last but not least

Mai am câteva lucruri pe care aș vrea să le menționez, dar pe care nu le voi mai categorisi. În materie de clothing, mi-am propus să fac ceva mai multe investiții în haine, în special în geci, jachete, încălțăminte și genți. Până acum câteva luni, îmi luam bluze sau tricouri în prostie și toceam aceeași pereche de încălțări sau scămoșam până la refuz singurul palton. 

Vreau să fac investiții în lucruri calitative, care să mă țină mult și bine și din care să am suficiente cât să le pot roti. Nu am de gând să devin a spender, pentru că un alt obiectiv este deschiderea unui mic cont de economii, unde, lună de lună, să adun cât pot și să folosesc banii ăia pentru călătorii/ getaway-uri sau mici atenții pentru cei dragi.

Tot aici aș mai menționa învățarea limbii italiene (uitându-mă la filme în italiană, pentru început) și un blog frumos și util, unde voi introduce o „secțiune” nouă: challenge-uri lunare. Am câteva idei deja, vor fi challenge-uri utile (zic eu) atât pentru mine, cât și pentru tine (dacă te bagi). Iar la finalul fiecărui challenge, facem un update :) Spun lunare, pentru că se pare că omului îi ia cam 30 de zile ca să-și formeze un obicei nou.

Dacă ai ajuns până aici, îți mulțumesc (știu că e o postare lungă) și aștept un comentariu cu planurile tale pentru anul 2013. I love comments și chiar m-aș bucura să aflu alte idei/ obiective :)

4 comments :

  1. frumoase obiective!! rezonez cu toate, mai putin cu partea de lichide. eu chiar beau multa apa constant si zilnic de cativa ani. si asta dupa ce mi-am pus asta drept unul dintre obiective mai demult, in 2009 mai exact. tot in decembrie 2009 e si ultima data cand am baut cola :P. in 2011 am reusit la partea cu economii folosite anul trecut cand ne-am mutat din tara, vrem sa economisim din nou de cum vom avea posibilitatea. cel mai mult pentru 2013 imi doresc sa ma apuc si sa ma tin de sport, si sa ma decid cu drumul profesional pe o directie mai clara - eventual job. mult succes si sa ti se indeplineasca toate!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo! Eşti consecventă :) Şi e mare realizare partea asta cu renunţatul la Cola. Am avut o perioadă în care beam Cola în loc de apă. Şi am tot ţinut-o aşa (luni la rând), până mi s-a făcut rău şi am spus stop. Acum beau foarte rar, poate doar când ies sau mai cumpăr câte o sticlă şi o ţin la frigider (să o am ca un fel de răsfăţ, deşi nu e o concepţie stupidă). Şi eu vreau să învâţ să nu mai dau banii aiurea în stânga şi în dreapta, ci să-i pun deoparte, poate pentru călătorii, cadouri sau redecorat. Dacă ţi-ai propus până acum atâtea lucruri şi te-ai ţinut de ele, am un feeling că ai să reuşeşti şi la partea de sport. Mult succes şi ţie, mai ales pe plan profesional, sper să îţi găseşti drumul şi să te împlinească! Te pup!

      Delete
  2. Frumoase si laudabile planuri! Eu nu mi-am propus nimic :)) Crezi ca o sa-mi iasa? Eu nu pot sa nu mananc dimineata, iar cand se intampla sa nu ma bucur de micul dejun, toata ziua sunt foarte irascibila. Ai incercat sa nu mananci seara? Sau, culmea, sa mananci mai mult seara. Am auzit mai multe persoane ca, daca mananca seara mai tarziu, a doua zi de dimineata au un apetit de nestavilit. Nu prea suna logic, nu stiu ce sa cred. Iti doresc sa indeplinesti tot ce ti-a propus, ba chiar si ceva in plus :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulţumesc, sper doar să am voinţa să mă ţin de toate cum trebuie! Te invidiez pentru că poţi mânca dimineaţa, mi-ar plăcea să nu mai sar peste dejun, mai ales că e cea mai importantă masă a zilei. Da, am sărit şi peste masa de seară şi am simţit nevoia să mănânc a doua zi în jur de 11 (faţă de 13, cum fac ]n general). Aş putea numi asta un progres :)) Aia cu mâncatul mult seara nu am simţit-o. Am avut câteva excepţii când stăteam la 2-3 dimineaţa în bucătărie şi dădeam târcoale frigiderului, dar nu-mi amintesc pofta de mâncare de a doua zi :) Mulţumesc de urări, la fel şi ţie (chiar dacă nu ţi-ai propus nimic, fiecare realizare o să vină ca o surpriză, iar tu vei fi foarte, foarte happy!) Te pup :*

      Delete