July 16, 2014

How to: De la brunet la blond - Faza #2 - Vopsirea parului decolorat


DisclaimerPostarea următoare = povestea mea și felul în care am trecut de la brunet la blond acasă, folosind produse din comerț și informații culese de pe internet, puse cap la cap după multe ore de research. Am făcut pasul ăsta din dorința de a-mi deschide părul, pe riscul meu, știind ce și cât suportă părul meu, fără ajutorul sau îndrumarea unui profesionist. Se poate să-ți deschizi părul singură, însă nu recomand sau îndemn să urmezi pașii mei. Totuși, dacă te hotărăști să faci asta, sper ca experiența mea să-ți fie utilă.

Despre punctul de pornire și cum mi-am decolorat părul poți citi mai multe aici.

După cele două decolorări, am trecut la partea de vopsit. Vopseaua aleasă a fost Syoss Oleo Intense (fără amoniac) în nuanța 6-10 Dark Blond (blond închis spre șaten, ceva rece),pentru că am vrut ca trecerea să fie făcută gradual, atât de dragul celor care mă văd zilnic, cât și pentru mine - ca să mă pot obișnui și eu cu noua culoare.


Cred că am așteptat 30 de minute, iar acesta a fost rezultatul. În lumină naturală/soare era mult mai deschis decât se vedea la lumina artificială. Cu toate astea, mi se părea că am o tentă noroioasă, de verde, în el. M-am gândit că poate mi se pare, însă am primit confirmarea de la o colegă de birou, care m-a văzut și mi-a spus: Ești verde!  - Well, nu chiar, teoretic sunt blondă :)


Evident, m-am panicat și am început să caut pe net care ar putea fi problema. Părul decolorat e păr fără pigment, ceea ce înseamnă că o culoare nu va ieşi exact cum te aştepţi - vopsirea lui poate fi dificilă, trebuie să fii atentă ce fel de reflexii are vopseaua pe care o alegi - dacă sunt calde, e de bine, dacă sunt reci - riști să ai tente de verde, pentru că pigmentul ăla se fixează ca pe o pânză albă. Nu este o regulă, însă se poate întâmpla.

În aceeași seară mi-am pus ketchup în păr - roșul anulează verdele, însă neavând la îndemână niciun nuanțator sau șampon special sau ceva (orice), am recurs la ce aveam în frigider. Am stat cu chestia aia în păr vreo 30 de minute și am acoperit-o cu o cască de duș, pentru că se încălzise și curgea peste tot.

A avut efecte bune, chiar anulase verdeața, însă nu suficient. Cu toate astea, nu am repetat experimentul, pentru că-mi uscase părul puțin și nu am vrut să-l stresez și mai mult.E totuși un trick bun de încercat dacă te trezești vreodată cu așa ceva. Părul decolorat poate prinde tente de albastru sau verde de la clorul din piscine, așa că ține-o minte pe asta cu ketchup-ul :)

Poza asta e luată din articolul cu îndreptatul părului fără placă - aici

Bun, acum să trec la partea de teorie, voi scrie ce am prins și eu din ce-am citit. Cum spuneam, dacă ți-ai decolorat părul și vrei să-l vopsești, trebuie să fii atentă ce vopsea iei. Dacă te-ai mai vopsit la salon, în general cu nuanțe mai deschise decât culoarea ta naturală, e posibil să fi văzut că persoanele de acolo amestecă niște culori înainte să ți le pună-n păr. Motivul pentru care fac asta nu e ca să te sugă de bani (că deh, plătești tuburile folosite și poate să ți se pară aberant să plătești două tuburi când tu ești tunsă scurt), ci pentru că încearcă să anuleze reflexiile nedorite - gen verde :)

Ca să anulezi o nuanță, te poți folosi de roata culorilor. Roșul anulează verdele, movul anulează galbenul, albastrul anulează portocaliul și tot așa.



Părul decolorat e ca un burete, absoarbe foarte repede orice culoare și subton şi e posibil ca o culoare să nu iasă așa cum îți imaginai. De exemplu, culoarea aleasă de mine are o tentă rece, cenușie (adevărul e că m-am ferit de orice urmă caldă de roșcat), însă culorile cenușii pot duce la reflexii nedorite, așa că trebuie corectate. Ai două variante: 

# Varianta 1 - vopseaua profesională

Vopselele profesionale sunt mai ușor de descifrat (după părerea mea), pentru că au un sistem de notare simplu, de genul 7N. Numerele reprezintă paleta de culori: 1 - culoarea cea mai închisă (negru) și 10 - culoarea cea mai deschisă (blond platinat). Nuanțele foarte deschise de blond pot apărea numerotate și cu 11, 12 sau 13. Literele au și ele o traducere: A=Ash (cenușiu), G = Gold (Auriu), N = Neutral (Natural), R = Red (roșu), W = Warm (tonuri calde), B = Beige (tonuri bej, neutre, reci), V = Violet, etc. 

Combinațiile pot varia: RB = Red Brown (castaniu cu reflexe roșiatice), însă pentru a-ți da mai bine seama de culoare, fiecare cutie are poze și fiecare brand are un catalog "șuvițat".


Combinațiile de tonuri auriu și cenușiu sunt un mare NO-NO, însă oricare din cele menționate (A, G, R) pot fi combinate cu N pentru a domoli reflexiile ciudate, în special cele cenușii. 

# Varianta 2 - vopsea din comerț

Nici aici lucrurile nu sunt foarte complicate. Am să iau ca exemplu o cutie de L'Oreal Preference, în nuanța Viking (asta mi-a atras mie atenția în magazine):

În caseta neagră e numerotată cu 9.1. Primul număr reprezintă culoarea (1 este cea mai închisă, iar 10 cea mai deschisă), al doilea număr reprezintă reflexiile: 1 (.1) = reflexii cenușii, 2 (.2) = reflexii perlate, 3 (.3) = reflexii aurii, 4 (.4) = reflexii arămii, 5 (.5) = reflexii roșiatice, iar 0 = fără reflexii adăugate. Deci vopseaua asta e un blond deschis, cu reflexii cenușii.

Ideal ar fi să mergi pe un .2 sau .3 pentru început, ca să nu ai parte de experiențe neplăcute, după care să îl mai deschizi - dacă trebuie/vrei. Sau poţi amesteca un blond deschis (light ash blonde) cu un blond deschis (natural light blonde). Mi-a mai plăcut și nuanța asta, care cred că ar fi fost mai potrivită pentru mine: Y9 - Hollywood (presupun eu că Y-ul ăla vine de la yellow, deci un blond auriu și foarte frumos):



Sper că informațiile astea au fost cât de cât utile, cel puțin partea de numerotare a cutiilor/tuburilor de vopsea - e OK să te ghidezi după astea indiferent de nuanța de vopsea pe care o alegi. Am încercat să pun cap la cap mai tot ce-am citit în ultima vreme şi să dau mai departe the knowledge. Recunosc că nici eu nu ştiam care-i treaba cu sistemul de numerotare al vopselelor de păr şi nici prin cap nu mi-a trecut că pe păr decolorat o nuanță de blond închis nu va ieși cum trebuie, dar așa am mai învățat câte ceva.

În continuare, mi-am deschis părul din șuvițe ca să-mi croiesc drum către un blond platinat - acolo e o altă poveste, pe care o detaliez într-o postare viitoare. Dacă ai întrebări, le aștept în căsuța de comentarii. Also, dacă vrei să fac un review vopselei de păr, spune-mi :)


17 comments :

  1. Pretty as can be! Si curajoasa, nu asa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vai, curajul ăsta dăunează câteodată :)) Thank you! :*

      Delete
  2. Eu m-am facut la salon din brunet intr-un saten deschis ca nu aveam singura curaj. Ti-a iesit o culoare tare frumoasa tie si imi place seria asta de postari, cred ca e utila pentru multe fete.

    ReplyDelete
    Replies
    1. În primă fază am vrut să merg la salon şi am făcut un calcul cu preţurile de pe site, după care m-am bătut în piept de două ori şi-am zis: Da' ce, eu nu pot singură? :)) Mulţumesc mult, chiar mă bucur să-mi scrii că e utilă. Asta am şi vrut, să povestesc păţaniile mele, în speranţa că voi ajuta şi alte doritoare de DIY projects :) Pup!

      Delete
  3. nu imi vine sa cred ca nu ti-am descoperit blogul mai devreme! imi place super mult si cum arata si cum povestesti. ma uit la pozele de acum cu tine si imi place cum aratai si bruneta, dar si blonda. si cu rujul rosu arati exact ca o pin-up girl....super sexy! si nu imi vine sa cred cata teorie a fost nevoie sa bagi pentru a ajunge la blond. eu nu as fi avut atata rabdare.

    Si eu vreau sa ajung cat mai rpd pe la un salon sa imi fac un ombre mai lung (ca sa zic asa) cu blond mai spre platinat, sau poate rozul ala dulce din reclamele h&m...ce pana mea, doar o viata am. si cum am zis si in postarea asta: http://cosmeticerecomandatenerecomandate.blogspot.ro/2014/01/parul-creste-oricummacar-sa-arate-super.html parul creste oricum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Larisa, îţi foarte mulţumesc, cuvintele astea înseamnă mult pentru mine :) Teoria a venit ca o consecinţă, ar fi trebuit să fie invers :)) Dar vorba ta, o viaţă avem şi nu strică să experimentăm, mai ales că părul creşte - deci dacă se lasă cu damage, măcar nu e permanent :) Te pup!

      Delete
  4. Desi mie imi placea cum iti statea cu saten/brunet..trebuie sa recunosc ca arati GENIAL in poza din dreapta!
    Eu am facut schimbari majore cu parul meu si l-am vopsit in toate culorile posibile..insa n-a fost niciodata blond sau brunet :)) Ai avut curaj si vad ca n-a fost usor, dar stiu cum e cand ti se pune pata.
    Felicitari pentru postarile astea, mi se par super useful!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ira, mulţumesc! Ştiu de schimbările tale, am citit postarea cu povestea părului tău şi chiar mă minunam de curajul tău de a alege culori puternice :D Mulţumesc din nou, te pup!

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Pot folosit colorant alimentar pt taierea culorilor sau reflexiilor nedorite? De ex colorantul violet pt portocaliu sau galben. Cautand ca disperata am gasit blogurile si vlogurile fetelor in America respectiv UK care foloseau un toner violet de la Wella. Nu l-am gasit in magazine si nici pe site urile RO. Am cautat tonere de la alte firme dar nuu. Astept raspunsul tau!!! Pupici

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună! Sincer, nu știu ce anume să-ți răspund. Eu am folosit ketchup ca să scot nuanțele verzui din blond, dar asta s-a întâmplat după vopsire și l-am aplicat pe păr de sine-stătător. Dacă vrei să scapi de nuanțele de portocaliu și galbenul pui, îți recomand șamponul silver reflex de la Kallos. Îl găsești prin magazinele mari, e ieftin și lăsat puțin mai mult decât timpul recomandat face treabă bună - în funcție de cât de gravă e treaba. Dar uite că am găsit și o variantă de toner DIY, la care se folosește colorant alimentar: http://www.theperfumeexpert.com/how-to-fix-brassy-hair-and-remove-other-unwanted-red-tones/. Dacă mai cauți, găsești și pe youtube câteva tipe. Deci se pare că se poate :)

      Delete
  7. Buna. Cum imi dau seama la vopseaua din comert care nuanta e neutra? ca la unele nu scrie nici N, nici natural... nimic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună,

      Depinde mult de ceea ce cauți - dacă să fie un blond sau un șaten neutru. Dar cel mai simplu este să te iei după numerele simple, de sine stătătoare - cum ar fi 1 - care de obicei indică negrul simplu, curat, fără reflexii. Din ce am observat eu la nuanțele din comert, prima culoare dintr-un șir e cea mai naturală. De asta au și denumiri de genul „Șaten” sau „Șaten auriu”. Șatenul simplu e natural, următorul duce spre blond-auriu. Hope that helps :) Dar spune-mi exact ce cauți și poate te ajut. Also, abia acum mi-a apărut comentariul ăsta, din nu-știu-ce-motiv :(

      Delete
  8. Hey! Pentru sprâncene ce ai folosit? Cam același traseu l-am urmat si eu insa am sprâncenele foarte închise si e contrastul prea mare cu parul blond. La salon nu vor sa mi le decoloreze. Ai vreun remediu natural sau vreun salon la care te-ai făcut si a fost ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună,

      Nu m-am făcut la salon, ci acasă. Am folosit pudră decolorantă și am lăsat-o puțin de tot, în timp ce tot verificam gradul de decolorare. În zona asta se decolorează imediat și dacă nu ești atentă, există un risc foarte mare să le decolorezi până la capăt - eu am pățit-o, dar noroc că există creioane pentru sprâncene :)) Le-am adus la un roșcățel, pe care îl mai cizelam apoi cu produse pentru sprâncene.

      Delete
  9. Buna.Ca si tine,mi-am luat inima in dinti si m-am decolorat..Spre uimirea mea,ca am avut curaj,si dupa niste research-uri,am combinat informatiile si am ajuns la L'Orèal Balayage.Apoi am folosit un decolorant special pt par negru,de la Garnier,fara rezultat,ca mai apoi sa folosesc Bleach de la Colorista,gama noua L'Orèal.Problema mea e urmatoarea: am in cap o situatie foarte galben pui la radacina,suvite rosiatice,maronii,portocalii...Nici nu stiu care ar trebui sa fie urmatorul pas.Imi doresc un blond platinat.Sfatul tau cafe ar fi?Sa mai decolorez o data si apoi sa iau ,ce vopsea?Sau ce parere ai?Mersi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună Julia,

      Nu vreau să te descurajez, însă, din experiență, îți spun că nu vei ajunge la blond platinat atât de ușor. Cel mai bine este să mergi la salon. Dacă totuși nu vrei, ideal ar fi să lași părul să-și revină și să folosești o concentrație mică de oxidant, dar să lași amestecul pe păr mai mult timp. În felul ăsta damage-ul e mai mic. Însă nu cred că vei reuși să scoți toate culorile și să le nivelezi. Tot din vopsea trebuie să lucrezi. Ultima oară când m-am făcut singură am folosit un blond cenușiu mediu de la Kallos (gama negru cu roz) și l-am amestecat cu mixtonul argintiu de la ei și-mi ieșise o culoare foarte ok pe lungime (problema a fost că am aplicat și pe rădăcinile naturale, unde nu credeam că va prinde și totuși le-a deschis cu câteva tonuri, apoi am mers la salon să le închid la loc). Poți încerca direct cu vopseaua de la Kallos. De asemenea, poate îți va fi util articolul ăsta al Adrianei: http://walkwithad.com/2017/02/13/par-alb-acasa/. Sper că ți-am fost de folos măcar puțin, să-mi spui cum a ieșit :)

      Delete