September 1, 2014

My Yoga Journey: The beginning


De o lună am început să practic yoga. Înainte de asta am trecut printr-o lungă perioadă on-off cu diverse programe sau exerciții de pe youtube, dar mereu mă izbeam de aceeași chestie: plictiseala. Da, oricât de mult mi-aș dori să mă țin de un program muncit și bine-gândit, ajung să mă plictisesc să fac aceleași exerciții zi de zi. Și mă opresc.

Seria asta de postări e menită să mă ajute, în primul rând, pe mine: să mă motiveze să nu renunț. Iar în al doilea rând, poate va fi utilă și pentru tine. În plus, sunt foarte entuziasmată și trebuie să vărs entuziasmul ăsta undeva. Dacă nu pe blog, atunci unde? :) Plus că The Beauty Tag e blog de beauty & lifestyle, iar de partea a doua m-am ocupat prea puțin.


În una din pauzele de care menționam mai sus, am început să mă gândesc la ce-mi trebuie mie. Zile la rând am trecut prin mai multe răspunsuri, însă constanta era flexibilitatea. Îmi doresc flexibilitate, forță și ceva care să nu implice cardio (I hate cardio). Răspunsul: yoga. Am început să mă interesez online și am dat peste mult prea multe informații. Un articol mă ducea către altul, o poveste către alta și tot așa, până am realizat că dacă e să stau să învăț tot înainte de a practica, nu mai apuc să mă apuc :)


Și am început primul exercițiu, alături de Adriene, o simpatică --> check her pages here & here. Ăsta e unul din sfaturile pe care vreau să le dau: apucă-te și vei învăța din mers. Aproape zilnic am trecut prin video-ul ăsta și am realizat cât de multă flexibilitate am pierdut de-a lungul timpului. Da, am forță în picioare, pentru că mereu m-am concentrat pe picioare, fese și abdomen, dar flexibilitate 0. Nici măcar nu mai puteam să fac podul din picioare (eu, care eram campioană la asta în liceu).

M-am descurajat și am ajuns, inevitabil, în punctul în care mi se părea că niciodată nu voi putea să fac poziția cutare cum trebuie. Asta a venit și ca urmare a curiozității mele de a vedea dacă pot sta în poziția lotusului sau dacă pot face un headstand fără să mă sprijin de perete. Evident că nu pot, alea sunt poziții pentru avansați, iar eu mă aflu undeva mai jos de nivelul începătorilor. M-am relaxat și am luat-o ușor.

Există mai multe tipuri de yoga: Hatha, Kripalu, Kundalini, Restorativă, Yin, Anusara, Ashtanga etc. Mai multe informații despre tipurile de yoga și beneficii găsești aici (sunt primele articole pe care le-am citit). Cu toate că știu că în timp, cu determinare și disciplină, voi ajunge unde vreau, în continuare mă sperie lipsa de flexibilitate.

Așa că m-am gândit ca seara să fac măcar 20 de minute de Yin Yoga. Yin yoga este latura liniștită, meditativă (yoga taoistă), ce constă în exerciții de întindere a corpului. Printre beneficiile pe care le-am reținut se numără sănătatea sistemului osteo-articular, flexibilitatea, corectarea posturii coloanei vertebrale. Pozițiile practicate pot targheta tot corpul, însă eu le prefer pe cele pentru deschiderea șoldurilor.

Tipurile de exerciții yang sunt cele care targhetează mușchii, sistemul cardiovascular, deci cele care pun sângele la treabă și, în general, implică mișcare (sau flow). Yin yoga e un antrenament static, care se axează pe țesutul conectiv (fascia), ligamente, cartilaj, oase și te cadorisește cu mai multă flexibilitate, deci ajută și la un mai bun antrenament yang. Să nu uit: Yin yoga este tipul de exercițiu practicat „la rece”, adică atunci când mușchii nu sunt încălziți în prealabil (ex: imediat după ce te trezești sau seara, înainte de culcare).

Așa că diminețile mi le încep cu Adriene, iar serile mi le închei cu câteva poziții pe care le mențin pentru câte 3 minute. E recomandat să menții o poziție între 3 și 5 minute, dar o poți lungi și până la 20, dacă vrei.

Yin Yoga e și foarte relaxantă, îmi place să ascult asta pe fundal și să mă desfășor la lumina lumânării atunci când se poate. Mă simt mai ușoară, iar corpse pose, poziția de asimilare de după fiecare poziție menținută, e un deliciu. Efectiv stau întinsă pe spate, cu mâinile pe lângă corp, picioarele ușor depărtate și palmele în sus. Da, stau și nu fac absolut nimic. Și poate fi greu să stai așa, mai ales dacă ești obișnuită să bâzâi mereu. Dar e minunat să-ți permiți câteva minute, în fiecare seară, să te relaxezi complet și să te bucuri de tine.



E recomandată ca fiind una din cele mai bune poziții pentru sănătatea coloanei, ca să nu ajungi la bătrânețe să înțepenești când ți-e lumea mai dragă. Mușchii spatelui și fesierii stau încordați, pieptul ridicat. Pare simplu, însă la un moment dat devine greu de susținut. Cu toate astea, e una din pozițiile preferate și chiar ajută, mai ales dacă stai toată ziua cocoșată pe un scaun, în fața unui calculator. În plus, poți citi o carte/revistă în timpul ăsta.



Asta cică nu e pentru începători, dar majoritatea rutinelor pentru începători o încorporează. Încă mă lupt cu ea, mi-e greu să țin spatele perfect drept și mi se pare că tălpile nu vor atinge în veci podeaua. O repet zi de zi și flexez picioarele, căci altfel mă dor - iar yoga nu trebuie să doară. La un moment dat o să dovedesc. 

Că tot vorbeam la început de plictiseală, știi ce-mi place la yoga? Nu prea ai cum să te plictisești! Sunt atât de multe tipuri de yoga, atâtea poziții din care să alegi, îți poți construi propria rutină în așa fel încât niciun antrenament să nu semene cu altul. În plus, te îndeamnă să vrei să fii mai bună, să treci din nou și din nou printr-o poziție, până când o stăpânești. Iar dacă încă nu îți iese, sunt multe altele care te ajută să relaxezi sau să întărești părțile de care ai nevoie pentru a reuși. Dă dependență, clar!

Disclaimer: Nu sunt instructor de yoga și nu am pretenția că învăț pe cineva ceva. Evident, dacă vrei să faci yoga ca la carte, e bine să te îndrepți către un curs cu un instructor autorizat. Eu fac de capul meu, ghidându-mă după filmulețe de pe youtube, plus articole de pe net și monitorizez progresele aici, pentru că vreau.


12 comments :

  1. Ce ma bucur ca ai ales Yoga, este cu adevarat speciala! Eu am inceput cu Ashtanga pe care o alternam in primul an cu Kundalini...dar intr-un final, am ramas la prima "dragoste" :D; Ashtanga este cel mai greu stil (spun unii) fiindca iti trebuie o disciplina de fier pentru a ajunge sa o practici asa cum trebuie, insa si rezultatele sunt foarte rapide, adica forta si flexibilitatea; indiferent ce stil alegi, cred ca vei fi incantata fiindca de fiecare data vei descoperi chestii noi. Iti recomand ca sa iti iei un 'yoga mat' atunci cand vei avea ocazia, fiindca iti va facilita practica...obiectul e din material cauciucat, asa ca nu aluneci si poti sta mult mai bine in pozitii. 'Downword facing dog' este ciudata...nu stiu daca neaparat dificila...eu o uram la inceput, dar acum ma relaxez extraordinar in pozitia aceasta. Uite niste link-uri: http://malayogastudio.com/online-studio/ aici ai doua sedinte scurte, cea de 20min e mai dificila; apoi site-ul meu preferat cu care am inceput si cu care am invatat tot ce stiu este: yogatoday.com; costa 90$/ an abonamentul si parca stiu ca poti incerca for free in prima luna sau primele 2 saptamani...iti recomand! Toti profii sunt profesionisti si explica extraordinar de bine, in plus gasesti o gramada de stiluri si o parte speciala pentru incepatori! Te pup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kundalini mi se pare foarte grea :) Dar și despre Ashtanga am citit câte ceva...Cât despre yoga mat, asta ar fi tema celui de-al doilea episod. Încă nu am, fac pe covor și mai am scăpări, dar plănuiesc o investiție :D Mulțumesc mult pentru link-uri și comentariu! Mă bucur mult să văd că mai e cineva ca mine, care face acasă și are rezultate bune. Te pup, Georgia!

      Delete
  2. Foarte interesantă postarea, chiar am salvat materialele să le urmăresc conștiincios. Eu sunt cardio addict, mă omori dacă-mi iei efortul, transpirația, toate cele cu care vine la pachet cardio. Yup, eu ador până și senzația aia de efort atât de intens că-ți vine să verși... Junkie, ce pot să spun :)) Dar tot cochetez cu două idei: să trec, măcar de două ori pe săptămână, pe la sala de fitness, după ce ies din cea de aerobic, și să fac și niște yoga, pentru că am tot citit despre beneficiile pe care le are. Dacă reușesc, îți dau de veste, dar voiam încă o dată să-ți mulțumesc pentru postare. Pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antonia,aș vrea să fiu ca tine, eventual să ies la alergat ...Am încercat, dar nu e de mine :)) Chiar te rog să-mi dai de veste, să-mi spui cum ți s-a părut :) Eu am un feeling că va fi lapte și miere după un antrenament intens. Te pup și mulțumesc de comentariu!

      Delete
  3. M-a facut curioasa postarea ta, mai ales ca am aceeasi problema cu plictiseala. Am insa si alta problema: sunt chiar mai inflexibila decat tine! Nici cand eram copil nu puteam face podul(nici macar de jos si nici macar o data cum trebuie!), roata, sfoara, orice tine de flexibilitate, cu toate ca mereu am avut o greutate normala.As putea in cazul asta sa incerc yoga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună Teona,

      Eu zic că da, scopul exerciţiilor e şi să aduci îmbunătăţiri la capitolul ăsta. Nu trebuie să începi din prima cu poziţii complicate şi am învăţat deja (în puţinul timp de când fac), că dacă nu-mi iese din prima, fac cum pot şi repet până ajung unde trebuie :) Dacă te uiţi la clipurile menţionate în articol, vei vedea că e destul de light şi cred că poţi trece prin el. Asta dacă vrei să faci acasă, dar poţi merge şi la sală (stai liniştită, am văzut poveşti de succes, nu toată lumea care face yoga a început cu super skill-uri la capitolul flexibilitate). Să-mi spui cum e :) Te pup!

      Delete
  4. Chestia asta cu flexibilitatea am redescoperit-o si eu cat am mers la Casa de Balet. Yoga faci cu cineva sau doar singura dupa filmele de pe youtube?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fac singură :) Am fost şi la World Class la o oră de yoga, e cu totul şi cu totul altceva atunci când faci cu instructor, mă gândeam să merg mai des la cursuri de yoga - în special pentru că ştiu că am pe cineva care mă poate corecta când e cazul. Baletul mi se pare o provocare mare :))

      Delete
    2. Baletul cere atat de multa disciplina incat .... iti trebuie nervi tari. Plus ca toate miscarile sunt lente, dar....chinuitoare, picioarele sunt mereu incordate la maxim, eu cam de asta am si cedat. Mai fac acasa o parte din miscari, pentru ca sunt singurele exercitii care ma ajuta vizibil sa imi mentin o tinuta cat de cat ok la varsta mea :).

      Delete
    3. Hmmm, minunat :) Am suferit și eu în poziții susținute, dar pare mai chinuitor ce povestești tu acolo. Oricum, balerinele și patinatoarele au cele mai frumoase picioare ♥

      Delete
  5. Cat de frumos.
    Si eu fac yoga...tot cu Adriene :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mă bucur să citesc asta, Irina! Adriene e o scumpă și o finuță. E tare plăcută, de asta am și ales-o. Pup!

      Delete